Otsake.jpg (81340 bytes)


| Etusivu| Tarjoamani Terapiamuodot | Uutisia | Terapeutti |Yhteystiedot|

 


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)Mikäli asiakas haluaa, hänen on mahdollista saada minulta EMDR:ää  psykoterapiaprosessin osana.

EMDR on alun alkaen kehitetty traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) ja traumatisoituneen muistin hoitoon. Nykyisin sitä käytetään kuitenkin paljon laajemmin, esim. ahdistuksen, surun, lentopelon, uhkapelin, erilaisten suorituspaineiden,  persoonallisuushäiriöiden, fobioiden ja paniikkihäiriöiden, sekä onnettomuuksien ja luonnonmullistusten aiheuttamien muistojen hoidossa.

Se antaa asiakkaalle uudenlaisen mahdollisuuden työstää vaikeita kokemuksia ja nykyisyyttä häiritseviä muistoja. Menetelmän käyttö voi merkittävästi nopeuttaa asiakkaan traumaattisesta tapahtumasta toipumista ja vähentää asiakkaan kokemaa stressiä menneisyyden tapahtumista. EMDR:n myötä asiakas saa usein realistisemman näkemyksen menneisyyden tapahtumasta, ja hän voi rauhallisemmin ajatella tapahtunutta yhtenä osana elämänhistoriaansa. EMDR vaikuttaa asiakkaan mielikuviiin, uskomuksiin, tunteisiin ja kehon tuntemuksiin.

EMDR hoitoa suunniteltaessa arvioidaan asiakkaan turvallisuustekijät, koska traumaattisen materiaalin uudelleen prosessointi voi saada aikaan voimakkaita, intensiivisiä tunteita. Asiakkaan tulee voida kokea olevansa sisäisesti sekä ulkoisesti riittävän turvassa. Turvallisessa hoitosuhteessa terapeutti tuntee jo asiakkaan, mikä auttaa asiakasta prosessissa.

Valmisteluvaiheessa asiakas saa terapeutilta tietoa EMDR:stä ja hän voi käydä myös itse tutustumassa siihen esim. EMDR yhdistyksen sivuilta. Asiakas opettelee myös käyttämään itselleen mieleistä turvapaikkaa rauhoittumiseen.

Asiakas ja terapeutti miettivät yhdessä traumaattisen tapahtuman, jota asiakas haluaa hoidettavan. Kun se on valittu, asiakas valitsee mielikuvan, joka parhaiten edustaa hänestä ko. tapahtumaa. Terapeutti auttaa asiakasta löytämään kielteisen uskomuksen ja käsityksen itsestä ko. tapahtumassa esim. “olen huono”, “olen arvoton”, ”olen avuton” tai “olen paha”.

Sen jälkeen asiakasta autetaan valitsemaan myönteinen eli positiivinen ajatus itsestä, joka tarjoaisi asiakkaalle positiivisempaa suuntaa, johon hän haluaisi edetä. Se voisi olla esim. “olen riittävän hyvä”, “olen arvokas”, “kykenen toimimaan” tai “olen ihan ihan hyvä ihminen”.

Asiakas määrittää positiivisen ajatuksen uskottavuuden, mutta myös alkuperäiseen tapahtumaan liittyvän negatiivisen tunteen voimakkuutta numeroilla. Hän kuuntelee myös kehoaan, missä tuntuu fyysisiä tuntemuksia, kun hän keskittyy traumaattiseen / alkuperäiseen tapahtumaan.

Asiakas prosessoi työstämäänsä asiaa terapeutin avustamana. Prosessin aikana asiakas saa yhteyden traumatapahtumaan ja samanaikaisesti hän on turvallisesti läsnä nykyhetkessä yhdessä terapeutin kanssa. Poisherkistämisvaiheessa asiakkaan alkuperäinen häiriö, joka liittyi traumaattiseen tapahtumaan, ei tunnu enää samalta kuin hoidon alkaessa. Juurruttamisvaiheessa vahvistetaan asiakkaan positiivista uskomusta itsestä. Asiakkaan kehollisia tuntemuksia prosessoidaan silmänliikkeiden avulla. Kehon aistimukset ovat merkkinä siitä, että asiakkaalla on vielä muutakin informaatiota häiriintyneesti varastoituneena kehossaan. Jokaisen istunnon lopussa asiakkaan tulee olla emotionaalisesti tasapainoisessa tilassa, siitäkin huolimatta, onko prosessi ollut täydellinen vai ei. Istuntojen välissä asiakas voi tehdä muistiinpanoja / kirjoittaa päiväkirjaa kokemuksistaan ja ajatuksistaan.


Emdr.jpg

 

Huom! Sivusto käyttää evästeitä. Selaimesi asetuksista voit halutessasi sulkea evästeet.

Copyright © Solmujensilta